افرادي كه در يك جامعه زندگي ميكنند بايد تابع قوانين و نظامات آن جامعه باشند و به همين دليل چنانچه شخصي چه از روي عمد و چه به علت بياحتياطي و غفلت مرتكب عملي خلاف قانون و مقررات شود، مسئول بوده و بايد به مجازات متناسب با آن بياحتياطي برسد و زيان وارد اعم از مالي و يا جاني را جبران كند. مسئوليت مدني زماني جنبه عملي به خود ميگيرد كه شخص مقصر حادثه مجبور شود زيان وارد به شخص ثالث را جبران كند. تفاوت مسئوليت مدني با مسئوليت جزايي در اين است كه مسئوليت جزايي قابل بيمه كردن نيست و مغاير قوانين و عرف جوامع انساني تلقي ميشود. بيمه شخص ثالث تنها بيمه اجباري در كشور ما ميباشد و تمامي دارندگان وسايل نقليه موتوري ملزم به تهيه آن هستند. به همين دليل صدور فوري بيمه شخص ثالث از اهميت خاصي برخوردار است.
بيمه مسئوليت مدني دارندگان وسايل نقليه موتوري در ايران در بيست و نهم ديماه ۱۳۴۷ به تصويب رسيد تا مسئوليت مدني بيمهگذار در مقابل اشخاص ثالث در نتيجه حوادث ايجاد شده از وسيله نقليه مورد استفاده خود را بيمه كند. بيمه مسئوليت مدني در ايران به دو بخش عمده تقسيم ميشود كه عبارتند از :
بيمه اختياري
بيمه اختياري (كه شامل بيمهنامههاي ديه، بيمه مازاد ثالث و بيمه كارت سبز است كه اين سه نوع اخير سالها بعد از تصويب قانون بيمه شخص ثالث توسط شركتهاي بيمه طرحريزي و ابداع شده است). باتوجه به اين كه اين بيمهنامه خسارات مالي و جاني وارد به اشخاص ثالث را جبران ميكند، براساس شرايط بيمهنامه افراد زير در قبال بيمهگذار شخص ثالث شناخته نميشوند
الف. بيمهگذار و كليه افرادي كه مسئوليت آنها مسئوليت بيمهگذار تلقيميشود
ب. كاركنان بيمهگذار مسئول حادثه كه در حين كار و انجام وظيفه باعث بروز حادثه شده باشند
پ. همسر، پدر، مادر، اولاد و اجداد تحت تكفل بيمهگذار
ت. رانندهاي كه حادثه منحصرا در نتيجه خطاي او ايجاد شده باشد
بيمهگر، مسئوليت مدني بيمهگذار در قبال اشخاص ثالث را در مورد خسارتهاي مالي تا مبلغ ۲۵۰۰۰ ريال و خسارتهاي جاني حداكثر تا مبلغ ۲۰۰,۰۰۰ ريال بيمه كرده است كه در صورت بروز حادثه آن را پرداخت خواهد كرد
خطرهاي خارج از تعهد بيمهگر
خسارتهاي زير از شمول تعهدات بيمهگر خارج است:
خسارات ناشي از جنگ، جنگ داخلي، شورش، آشوب، بلوا، انقلاب
خسارات ناشي از خطرات طبيعي از قبيل سيل، زلزله، صاعقه و طوفان
خسارات مستقيم و غيرمستقيم ناشي از اشعه يونزا و راديواكتيويت
خسارات وارد به محمولات وسايل نقليه مورد بيمه
خسارات ناشي از محكوميت جزايي و پرداخت جرايم
خسارات وارد ناشي از عمل متصرفين غيرقانوني وسايل نقليه يا رانندگان فاقد گواهينامه
خسارات وارد به بيمهگذار و كالا، اموال، ساختمانها و وسايل نقليه تحت مالكيت و يا تصرف بيمهگذار
پوشش مازاد براي خسارتهاي مالي
طبق ماده ۸ قانون بيمه اجباري خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشي از وسايل نقليه مصوب سال ۱۳۹۵، حداقل مبلغ بيمه موضوع اين قانون در بخش خسارت بدني معادل حداقل ريالي ديه يك مرد مسلمان در ماههاي حرام با رعايت تبصره ماده (۹) اين قانون است و در هر حال بيمهگذار موظف به أخذ الحاقيه نميباشد. بنابراين تهيه پوشش مازاد جاني ( بدني) موضوعيت ندارد.
حداقل مبلغ بيمه موضوع اين قانون در بخش خسارت مالي معادل دو و نيم درصد (۵/۲%) تعهدات بدني است. بيمهگذار ميتواند براي جبران خسارتهاي مالي بيش از حداقل مزبور، در زمان صدور بيمهنامه يا پس از آن، بيمه تكميلي تحصيل كند.
تبصره: در صورتي كه بيمهگذار در خصوص خسارتهاي مالي تقاضاي پوشش بيمهاي بيش از سقف مندرج در اين ماده را داشته باشد بيمهگر مكلف به انعقاد قرارداد بيمه تكميلي با بيمهگذار ميباشد. حق بيمه در اين مورد در چهارچوب ضوابط كلي كه توسط بيمه مركزي اعلام ميشود، توسط بيمهگر تعيين ميگردد.
منبع: https://www.centinsur.ir/fa-IR/Portal/4991/page/%D8%A8%DB%8C%D9%85%D9%87-%D8%A7%D8%AA%D9%88%D9%85%D8%A8%DB%8C%D9%84
دوشنبه ۰۷ آذر ۰۱ ۱۳:۰۲ ۳۱ بازديد
تا كنون نظري ثبت نشده است